Notariskantoor Klaske Vriesinga Zeewolde

Notariskantoor Vriesinga

Uw persoonlijke regeling

Tijdens uw leven vinden er voor voortdurend persoonlijke dingen plaats die een grote invloed kunnen hebben op uw leven en op het leven van uw naasten. Niet alleen op emotioneel vlak maar ook op juridisch gebied. Samenwonen, trouwen, een eerste (klein)kind, ziekte, scheiden of een overlijden.

Notariskantoor Vriesinga ontzorgt u en uw omgeving graag door uw verhaal en wensen op een goede manier vast te leggen. Zo hebben u en uw dierbaren meer duidelijkheid, rust en zekerheid.

Samenwonen

Notarieel samenlevingscontract

Wanneer u gaat samenwonen met uw partner of u woont sinds kort samen dan is het heel belangrijk dat u alles voor elkaar goed hebt geregeld voor het geval het onverhoopt anders mocht lopen.

Notarieel samenlevingscontract vastleggen

Bij Notariskantoor Vriesinga helpen we u door afspraken tussen u en uw partner schriftelijk vast te leggen in een notarieel samenlevingscontract. Hiermee voorkomt u zoveel mogelijk conflicten. Dit betekent natuurlijk niet dat u geen vertrouwen hebt in elkaar of in de relatie. Integendeel! Een notarieel samenlevingscontract zorgt juist voor rust in de relatie. U hoeft u  namelijk geen zorgen meer te maken over de zakelijke kant.

Wat is een notarieel samenlevingscontract?

Een notarieel samenlevingscontract wordt door de notaris opgesteld en bevat verschillende afspraken tussen u en uw partner. Denk hierbij aan de verdeling van de kosten van de huishouding, wie betaalt wat, en aan de kosten van de huur of de hypotheek. Ook kunt u  aangeven welke spullen van u zijn en welke van uw partner en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor eventuele schulden. Daarnaast is het mogelijk om afspraken vast te leggen die gaan over wat er met uw huis, uw pensioen of uw erfenis gebeurt wanneer u en uw partner  uit elkaar gaan of wanneer er onverhoopt een overlijden mocht plaatsvinden.

Wat zijn de voordelen van een notarieel samenlevingscontract?

Het voordeel van een notarieel samenlevingscontract is dat de vastgelegde afspraken juridisch geldig zijn. Woont u samen, maar bent u niet getrouwd of geregistreerd partners én heeft u daarnaast geen samenlevingscontract? Dan staat er niets in de wet over wat er gebeurt wanneer u uit elkaar gaan of wanneer een van de partners mocht komen te overlijden. Met een notarieel samenlevingscontract legt u duidelijk vast wie wat krijgt na het uit elkaar gaan of na een overlijden.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap

 Trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap is een belangrijke gebeurtenis in uw leven.

Huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opmaken

Heeft u al nagedacht of u in beperkte gemeenschap van goederen wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan of dat u toch liever bij de notaris huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden wilt opmaken? Bij Notariskantoor Vriesinga geven wij u en uw partner persoonlijk advies over wat handig is om vast te leggen in uw situatie. Ook helpt de notaris u bij het opmaken van de huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

De Wet Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Valt uw trouwdatum dus na 1 januari 2018, dan trouwt u niet langer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, zoals hiervoor het geval was. Bent u al voor 1 januari 2018 getrouwd, dan verandert er voor u niets.

Wat betekent in beperkte gemeenschap van goederen trouwen?

Gaat u trouwen en is er van te voren niets geregeld, dan bepaalt de wet dat u automatisch trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het aangaan van uw huwelijk had, van u privé. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die u voor of tijdens uw huwelijk ontvangt. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt of opbouwt, wordt van de echtgenoten samen.

Besluiten u en uw partner om te gaan scheiden? Dan krijgt ieder zijn of haar eigen bezittingen, schulden, erfenissen en schenkingen plus de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden. Om een goed overzicht te houden welke spullen van wie zijn, is het wel van belang om een goede administratie bij te houden.

Het voordeel van huwelijkse voorwaarden

Willen u en uw partner zelf bepalen wat u wel of niet samen gaat delen? Of wilt u juist dat alles gezamenlijk moet zijn en in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan legt u dit vast door bij de notaris huwelijksvoorwaarden op te laten maken. In deze voorwaarden bepaalt u zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke privé blijven.

Uit elkaar/scheiden

Notariële akte van verdeling

Wanneer u gaat scheiden is het verstandig om een notariële akte van verdeling te laten maken. Hierin worden de afspraken vastgelegd tussen u en uw ex-partner. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van uw bezittingen en uw woning.

Testament

Heeft u al nagedacht over wat er met uw vermogen en bezittingen moet gebeuren na uw overlijden? Wie mogen de erfgenamen zijn en wie liever niet? Dit zijn meestal geen leuke vragen om over na te denken maar het is wel verstandig om hierbij stil te staan. Een testament is een notariële akte waarin u uw wensen vastlegt. Bij Notariskantoor Vriesinga  denken we met u mee en bespreken we samen uw wensen en helpen we u bij het opmaken van uw testament.

Het Centraal Testamenten Register

Wanneer uw testament is ondertekend, wordt deze geregistreerd bij het Centraal Testamenten Register. Het testament zelf wordt bewaard in een kluis. De inhoud van uw testament wordt niet geregistreerd bij het Centraal Testamenten Register.

Wilt u uw testament wijzigen? Dan is dat alleen mogelijk door een nieuw testament op te maken bij de notaris.

LEVENSTESTAMENT

Soms kan het gebeuren dat u in een situatie terechtkomt waarin u niet meer in staat bent om uw eigen zaken te regelen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hersenaandoening, een lichamelijke beperking of dementie. In dat geval is het wel fijn als uw zaken alsnog volgens uw wensen worden geregeld.

Een levenstestament opmaken

In een levenstestament legt u uw keuzes en wensen vast voor uw eigen toekomst. Bij Notariskantoor Vriesinga denken we graag met u mee over welke keuzes en wensen handig zijn om vast te leggen. Ook kunnen wij u helpen bij het opmaken van het levenstestament.

Wat staat er in een levenstestament?

In een levenstestament legt u vast wie uw zaken mag regelen wanneer u (tijdelijk) niet meer wilsbekwaam bent. Deze persoon krijgt dan een notariële volmacht om namens u beslissingen te nemen. Zo kunt u in uw levenstestament bepalen wie uw financiële zaken mag regelen en onder welke voorwaarden. Hierbij kunt u denken aan het betalen van rekeningen en belastingen, het verkopen van uw woning wanneer u niet langer zelfstandig kan wonen, en het doen van schenkingen. Het is ook mogelijk om in een levenstestament vast te leggen wat uw wensen zijn op medisch en persoonlijk vlak.

Door een levenstestament op te maken bij de notaris voorkomt u dat uw familieleden via de rechter toestemming moeten krijgen om uw zaken te

Het is vooral belangrijk dat u in uw levenstestament iemand aanwijst die je volledig vertrouwt.

Het verschil tussen een levenstestament en een testament

In een levenstestament legt u vast wie voor u beslissingen mag nemen wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent. Een levenstestament wordt dan ook van kracht tijdens uw leven. Een testament daarentegen, wordt pas van kracht na uw overlijden. Hierin legt u vast wat er met uw nalatenschap moet gebeuren.

Nalatenschap regelen

Na het overlijden van een dierbare volgt vaak een moeilijke en verdrietige tijd. Niet alleen moet de begrafenis of crematie worden geregeld maar daarna moeten er ook nog allerlei financiële zaken worden geregeld. Daardoor is er maar beperkt de tijd om goed na te denken of u de erfenis aanvaardt of niet. Notariskantoor Vriesinga helpt u graag door samen met u de nalatenschap te regelen. Ook helpen wij u bij het maken van allerlei lastige keuzes. Zo ontzorgen we u tijdens het proces.

De nalatenschap aanvaarden of verwerpen

Als erfgenaam hebt u de keuze om de nalatenschap zuiver te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Dit hoeft u niet altijd schriftelijk te doen. Wanneer u zich namelijk gedraagt als een erfgenaam, dan geldt dat al als het zuiver aanvaarden van de nalatenschap.

U gedraagt zich als erfgenaam als u bijvoorbeeld de eigendommen van de overledene verkoopt of weggooit. Het kan zijn dat u niet zeker weet of de overledene schulden had. In dat geval is het verstandig om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Hiermee voorkomt u dat u verantwoordelijk wordt voor de schulden. Ook zorgt u er zo voor dat uw eigen vermogen niet gebruikt kan worden om de schulden af te lossen.

De afwikkeling van de nalatenschap

De afwikkeling van de nalatenschap bestaat uit verschillende fasen. In de eerste fase wordt er een verklaring van erfrecht opgesteld. Dit is een document waarin staat wie de overledene is, wie de erfgenamen zijn en wie de nalatenschap gaat afwikkelen. In de tweede fase wordt de aangifte voor erfbelasting opgemaakt en ingediend. Welk belastingtarief u moet betalen en vanaf welk bedrag u belasting moet betalen, is afhankelijk van uw relatie met de overledene. Pas nadat de aangifte voor erfbelasting is ingediend, wordt de nalatenschap verdeeld onder alle erfgenamen.

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar boven